Uncategorized

Vrijwillige hackers verzamelden zich rond het Oekraïense conflict zonder dat iemand verantwoordelijk was

Vrijwillige hackers verzamelden zich rond het Oekraïense conflict zonder dat iemand verantwoordelijk was

Oekraïne heeft zorgvuldiger vrijwillige hackerkrachten gerekruteerd. Op de Telegram-kanalen juichen deelnemers voor hun samenwerking met de regering bij het zoeken naar doelen zoals Sberbank, de Russische staatsbank. Vanuit Rusland, waar banden tussen de overheid en hackergroepen al lang onrust hebben veroorzaakt onder westerse functionarissen, zijn er niet dezelfde open oproepen tot actie geweest.

“We creëren een IT-leger”, tweette de Oekraïense minister van Digitale Transformatie, Mikhail Fedorov, zaterdag en verwees liefhebbers van cyberbeveiliging naar een Telegram-kanaal dat instructies bevatte om Russische websites offline te halen. “Er zullen taken zijn voor iedereen.” Vrijdag had het Telegram-kanaal meer dan 285.000 abonnees.

Op de belangrijkste Engelstalige pagina van Telegram voor het Oekraïense IT-leger staat een 14-pagina’s tellend inleidend document waarin wordt beschreven hoe mensen kunnen deelnemen, inclusief welke software ze moeten downloaden om hun verblijfplaats en identiteit te verbergen. Elke dag worden er nieuwe doelen gesteld, waaronder websites, telecommunicatiebedrijven, banken en geldautomaten.

Yegor Aushev, mede-oprichter van het Oekraïense cyberbeveiligingsbedrijf Cyber ​​​​Unit Technologies, zei dat hij werd overspoeld met aantekeningen nadat hij een uitnodiging op sociale media had geplaatst aan ontwikkelaars om mee te doen. Zijn bedrijf loofde een beloning uit van 100.000 dollar voor degenen die fouten in de code van Russische cyberdoelen identificeren.

De heer Aushev zei dat meer dan 1.000 mensen betrokken waren bij zijn inspanningen, in nauwe samenwerking met de regering. Mensen mochten alleen meedoen als iemand voor hen instond. Georganiseerd in kleine groepen, wilden ze high-impact doelen raken, zoals infrastructuur en logistieke systemen die belangrijk zijn voor het Russische leger.

“Het is een onafhankelijke machine geworden, een gedistribueerd internationaal digitaal leger”, zei de heer Aushev. “De grootste hacks tegen Rusland zullen binnenkort plaatsvinden”, voegde hij eraan toe, zonder details uit te leggen.

Een regeringswoordvoerder bevestigde het werk met de heer Aushev.

Het is altijd moeilijk te achterhalen wie er achter de cyberaanval zit. Groepen nemen ten onrechte de eer op zich of scheppen op over betere prestaties dan in werkelijkheid is gebeurd. Maar er zijn deze week een aantal aanvallen op Russische doelen geweest. De grootste effectenbeurs van het land, een door de staat gecontroleerde bank en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn al enige tijd gesloten nadat ze het doelwit waren van Oekraïense vrijwillige hackers.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.