Uncategorized

Te midden van het hooliganisme van het Franse voetbal blijft de Red Star een veilige haven

Te midden van het hooliganisme van het Franse voetbal blijft de Red Star een veilige haven

Dit zou het jaar zijn waarin Ligue 1 eindelijk het respect van de voetbalwereld verwierf. Met de grootste speler aller tijden gestolen in de nacht van Barcelona, ​​en een verloren zoon weggehouden van Real Madrid, heeft PSG de Franse titel (en wil) heroveren. De uitdagers, Marseille, Lyon en anderen, lieten zich vorig seizoen inspireren door het sprookje van Lille. Het moest eeuwenlang een seizoen zijn.

Wat er op het veld gebeurde, was op zijn zachtst gezegd teleurstellend, met 15 punten meer voor PSG dan aan het begin van het seizoen. Omdat er geen sportcompetitie is, is het “meest opwindende” in de Ligue 1 helaas de constante problemen met het publiek.

Marseille’s Dimitri Payet werd geraakt door een fles in de wedstrijd tegen Olympique Lyon (met dank aan Reuters / website)

Het is geen nieuw fenomeen in voetbal of Frankrijk, wat de bedoeling van de verbeelding ook is, maar deze campagne was onnatuurlijk, misschien wel het meest verstoorde seizoen in de top vijf van Europese competities van dit millennium. Sinds de opening zijn er problemen geweest: er werden projectielen gegooid, spelers werden geraakt, velden werden aangevallen en zelfs fans die werden doodgeschoten door clubpersoneel. De vraag rijst waarom het Franse voetbal zo’n turbulente fase doormaakt?

Macron, Covid en verder

Voetbal of sport weerspiegelt meestal de algemene samenleving eromheen. Het Britse voetbal was gewelddadig en repressief tijdens het tijdperk van Thatcher, terwijl Sovjetteams bekend stonden om hun collectieve gebrek aan individualisme. Frankrijk is tegenwoordig niet anders.

De Gilets Jaunes-beweging aan het einde van het afgelopen decennium heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op de massa en toont een doordringend gevoel van ontevredenheid. De Covid-pandemie heeft niet geholpen. Frankrijk had waarschijnlijk het meest wijdverbreide gevoel tegen beperkingen buiten de VS met regelmatige protesten, aangewakkerd door rechtse politici. Een blik op de aanstaande presidentsverkiezingen onthult een diep gefragmenteerde samenleving die een uitweg nodig heeft.

Dit was ook duidelijk in de menigte in de stadions met meer dan 10 incidenten in de Ligue 1 waarbij problemen met fans betrokken waren, wat leidde tot de schorsing of uitstel van wedstrijden. En het is niet alleen de eerste klasse die problemen heeft. Olympique Lyon en Paris FC werden uit de Franse beker gestuurd nadat hun wedstrijd door problemen met het publiek niet kon doorgaan. Ligue 2 heeft ook meerdere van dergelijke incidenten meegemaakt.

Bovendien werden verschillende ervaren bewakers vanwege de pandemie uit hun functie gezet tijdens perioden die achter gesloten deuren werden gehouden. Ze zijn niet teruggekeerd naar hun posities sinds de aanwezigheid van fans voortduurde, met achterlating van onvoldoende personeel en onervaren stadionbeveiliging. Hierdoor konden de problemen met het publiek etteren en eindigen vanaf de tribune.

Een ster tussen de afgronden en somberheid

De context maakt de inzet van de Red Star om van zijn stadion een veilige ruimte te maken nog indrukwekkender. De vierde oudste club van Frankrijk, opgericht door Jules Rimet, speelt momenteel in de derde klasse van het land. Hun reputatie en tracking overtreffen echter ver de reputatie van het gemiddelde derderangs team.

Hun naam duidt al op een voorkeur voor een bepaalde politieke stroming, maar dat was verrassend genoeg niet de reden voor de benoeming. De naam Red Star kwam van de marinelijn die Rimet’s oppas (of minnares, rapporten verschillen) naar Frankrijk reisde. Het linkse progressieve imago wordt echter veroorzaakt door de adoptie van de club door mensen met dezelfde overtuigingen, niet door het ontwerp.

En te midden van de achteruitgang van de Franse fancultuur, handhaaft de Red Star zijn hoge normen. Fans vertonen geen seksistisch, homofoob of racistisch gedrag en proberen in het stadion collectief respect voor beide partijen aan te moedigen. Het publiek in hun huis, het 10.000 zitplaatsen tellende Stade Bauer in de noordelijke buitenwijken van de stad, is zeker een van de meest diverse in Europa.

Stade Bauer (met dank aan Red Star Paris / website)

“Het is alsof je plezier hebt in het stadion, vooral vóór Covid toen we in het stadion konden drinken. En cultuur is het mooiste eraan’, zegt hij Paul Guyonnetdie sinds 2014 een vaste gast is van Stade Bauer, komt uit de hele stad om de wedstrijden te bekijken.

Star’s moreel overschrijdt het minimum. Fans en de club organiseren verschillende evenementen om een ​​echte sociale club te worden. Het Red Star Lab biedt jongere spelers de mogelijkheid om dingen uit verschillende gebieden te leren om ervoor te zorgen dat hun perspectief niet beperkt wordt tot alleen voetbal. Tijdens de covid werden verschillende acties georganiseerd om de sociaal-economisch zwakkere fans te helpen. In moeilijke tijden in het Franse voetbal en de samenleving blijft de Rode Ster een baken.

Naar een wedstrijd gaan in het Stade Bauer is bijna een religieuze ervaring voor elke sociaal bewuste voetbalfan. De sfeer springt, de esthetiek is betoverend en het stadion heeft nog steeds een huiselijke sfeer. Tickets zijn goedkoop, daarom is het een favoriet onder studenten zoals ik. De architectuur, die binnenkort moet veranderen, geeft het een handvol – een driehoekig appartementengebouw achter één doel fungeert als een persoonlijk hokje voor zijn bewoners.

De club vecht momenteel om degradatie en op de avond van mijn bezoek ontmoetten ze de toen vierde geplaatste Annecy. De sombere regen van het late winterse Parijs op maandagavond kon de sfeer van de plaats niet verminderen en Zvezda liep terecht met 3-0, een andere strijd die gewonnen werd in de strijd tegen elektriciteit.

Frankrijk bevindt zich momenteel op een keerpunt – en zijn pad zal waarschijnlijk sterk worden beïnvloed door aanstaande politieke veranderingen. Red Star Paris is echter een geïsoleerd voorbeeld van hoe mensen hun aangeboren moraliteit ondanks verschillende obstakels niet alleen kunnen behouden, maar ook in praktijk kunnen brengen.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.