Uncategorized

Rusland blokkeert Facebook, terwijl het Kremlin meningsverschillen begint te onderdrukken

Rusland blokkeert Facebook, terwijl het Kremlin meningsverschillen begint te onderdrukken

Facebook werd de eerste Amerikaanse techgigant die vrijdag werd geblokkeerd door de Russische regering, als onderdeel van een uitbreiding van de campagne van het Kremlin om de controle over internet aan te scherpen en de ruimte voor onenigheid over de oorlog in Oekraïne te beperken.

De stap zou kunnen wijzen op verdere beperkingen tegen andere technologiebedrijven zoals Google, dat eigenaar is van YouTube, en Twitter. Beiden stonden ook onder druk van de Russische regering.

Roskomnadzor, een Russische internettoezichthouder, zei in een verklaring dat Facebook zou worden geblokkeerd vanwege, zoals hij zei, 26 gevallen van discriminatie van Russische media. Hij noemde ook de stappen van Facebook om Russische media te beperken, waaronder Zvezda, RIA Novosti, Sputnik, Russia Today, Lenta.ru en Gazeta.ru.

Instagram en WhatsApp, die ook eigendom zijn van het moederbedrijf van Facebook, Meta, werden niet getroffen, aldus het bedrijf. Beide zijn populairder in Rusland dan de belangrijkste blauwe app van Facebook.

De stap maakt deel uit van acties van de Russische president Vladimir Poetin om meningsverschillen over de oorlog in Oekraïne de kop in te drukken. Overheid op vrijdag een wet aangenomen die illegaal verspreidt wat hij “valse informatie” noemde over de Russische strijdkrachten, die tot 15 jaar gevangenisstraf riskeren. De wet wordt zaterdag van kracht en het zou een misdaad kunnen zijn om oorlog eenvoudigweg een “oorlog” te noemen – het Kremlin zegt dat het een “speciale militaire operatie” is – op sociale media of in een artikel of show. Veel van de weinige overgebleven onafhankelijke nieuwsuitzendingen in Rusland hebben gevangen gezet in afwachting van de wet.

Nick Clegg, Metin’s president voor mondiale zaken, zei in een verklaring dat het blokkeren van het Russische sociale netwerk de burgers van het land zou schaden.

“Binnenkort zullen miljoenen gewone Russen worden afgesneden van betrouwbare informatie, beroofd van hun dagelijkse manieren om contact te maken met familie en vrienden en het zwijgen opgelegd door spraak”, zei hij, eraan toevoegend dat Meta zou werken om de diensten van Facebook in het land te herstellen.

Later op vrijdag kondigde Facebook aan dat het zou pauzeer het vermogen van uw advertentiesystemen doelgebruikers in Rusland. Adverteerders in Rusland zullen ook nergens ter wereld meer Facebook-advertenties kunnen maken of weergeven, ook niet in het land, aldus het bedrijf.

Rusland heeft zich de afgelopen jaren opgebouwd enorme censuurinfrastructuur waardoor het de toegang tot bepaalde sites kan blokkeren of vertragen. Hij gebruikte een systeem om de toegang tot Twitter te vertragen. In het verleden hebben autoriteiten ook internetserviceproviders in heel Rusland opgedragen hun vonnissen uit te voeren.

Facebook heeft geen werknemers in Rusland en is niet erg populair bij het grote publiek. Maar het was een plek waar mensen de regering konden bekritiseren en informatie konden vinden buiten de staatsmedia.

Een nog groter doelwit voor de Russische regering zou YouTube zijn, dat in het land enorm populair is als bron van entertainment en nieuws. Veel analisten vragen zich af of Poetin een verbod op YouTube zal ervaren omdat het politiek onpopulair zou zijn. Met Facebook lijkt de berekening in ieder geval veranderd.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.