Uncategorized

Waarom de BBC de uitzendingen van kortegolfradio’s in Oekraïne nieuw leven inblies

Waarom de BBC de uitzendingen van kortegolfradio’s in Oekraïne nieuw leven inblies

Terwijl Rusland de informatiestroom probeert te stoppen Oekraïne Door zijn communicatie-infrastructuur aan te vallen, zet de Britse krant BBC vraagtekens bij de tijdens de Tweede Wereldoorlog gepopulariseerde omroeptactieken: kortegolfradio.

De BBC zei deze week dat het radiofrequenties zal gebruiken die lange afstanden kunnen afleggen en die beschikbaar zijn op draagbare radio’s om het Engelse World Service-nieuws vier uur per dag in het Engels uit te zenden in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, en delen van Rusland.

“Er wordt vaak gezegd dat de waarheid het eerste slachtoffer van oorlog is”, zei Tim Davie, CEO van de BBC, in een verklaring. “In een conflict waar desinformatie en propaganda wijdverbreid zijn, is er een duidelijke behoefte aan feitelijk en onafhankelijk nieuws dat mensen kunnen vertrouwen.”

Dinsdag, Russische raketten raakte de belangrijkste radio- en televisietoren in Kiev. Oleksii Reznikov, Oekraïense minister van Defensie, hij schreef op Twitter dat het doel van Rusland was om “het verzet van het Oekraïense volk en leger te breken”, te beginnen met “banden verbreken” en “massale VALSE berichten te verspreiden waarvan de leiding van het Oekraïense land ermee instemde op te geven.”

Al tientallen jaren is kortegolfradio een middel om luisteraars in conflictgebieden te bereiken en wordt het gebruikt om knetterende berichten te bezorgen aan: soldaten in de Golfoorlogstuur codes naar spionnen in Noord-Korea en pontificaat door het IJzeren Gordijn tijdens de koude Oorlog. Maar modernere vormen van radio en internet onderdrukten uiteindelijk de kortegolf uit de gunst; De BBC heeft zijn kortegolf-uitzendingen in Europa stopgezet 14 jaar geleden.

In de laatste week van februari is het aantal kijkers van de Oekraïens-talige pagina van de BBC meer dan verdubbeld van 3,9 miljoen een jaar eerder, meldde de televisie woensdag. BBC geeft ook nieuws in het land via haar website, YouTube, Facebook, Twitter, Telegram, Viber en Espresso TV.

Miljoenen Russen wenden zich ook tot de BBC, aldus de omroep. Het publiek van de Russischtalige nieuwswebsite van de BBC bereikte vorige week een record van 10,7 miljoen, meer dan een verdrievoudiging van het wekelijkse gemiddelde tot nu toe in 2022, aldus het bedrijf. Bezoekers van de Engelstalige website van de BBC uit Rusland stegen met 252 procent tot 423.000.

Binnen het land publiceert de BBC ook updates op Telegram, Instagram, Facebook en YouTube. Ook ander westers nieuws kende een stijging van het aantal kijkers. Bezoeken van Russisch en Oekraïens publiek aan de digitale platforms van The Guardian stegen met 180 procent in vergelijking met januari.

BBC-rapportage heeft geleid tot klachten van Russische functionarissen. Maria Zakharova, een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei tijdens een briefinguitzending: KAAPde Door Russische Kremlin gesteunde mediadat Rusland het slachtoffer was van “ongekend informatieterrorisme” dat “gewijd was aan het in diskrediet brengen van Russische acties” en “het creëren van hysterie over Oekraïense gebeurtenissen”.

De BBC “speelt een beslissende rol bij het ondermijnen van de stabiliteit en veiligheid van Rusland”, zei mevrouw Zakharova, zonder bewijs te leveren.

Vrijdag vroeg, de Russische dienst van de BBC gemelde problemen zijn site in Rusland bezoekt.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.