Uncategorized

Moet Tech blijven of naar Rusland gaan?

Moet Tech blijven of naar Rusland gaan?

Facebook en Twitter hebben instructies gepost in het Oekraïens om de lokale bevolking te leren hun accounts te beveiligen of te deactiveren om zichzelf te beschermen tegen Russische bedreigingen. Google Maps is gestopt met het weergeven van verkeersinformatie binnen Oekraïne vanwege de bezorgdheid dat het veiligheidsrisico’s zou kunnen opleveren door te laten zien waar mensen samenkomen.

Toch dringen sommige Oekraïense functionarissen er bij buitenlandse technologiebedrijven op aan om veel meer te doen dan dat. Ze willen dat bedrijven in Rusland duister worden. Mykhailo Fedorov, de Oekraïense minister van Digitale Transformatie, gebruikt zijn Twitter-account om Facebook, Google, Apple, Netflix en videogamebedrijven in verlegenheid te brengen stop of beperk zijn technische diensten in Rusland. Dat, zei Fedorov, zou de Russen ertoe kunnen aanzetten in opstand te komen tegen de invasie van hun regering.

“In 2022 is moderne technologie misschien wel het beste antwoord op tanks en andere wapens”, schreef hij in een brief aan Apple-CEO Tim Cook.

Apple en Microsoft hebben de afgelopen dagen gezegd dat ze de verkoop van hun producten in Rusland stopzetten. Cogent Communications, een Amerikaans bedrijf dat basisleidingen voor internet levert, is van plan de banden met Russische klanten te verbreken, The Washington Post gemeld op vrijdag. De beslissing zou het voor Russen moeilijk kunnen maken om zonder onderbreking toegang tot internet te krijgen.

Google ook alle advertenties opgeschort in Rusland nadat een internetregulator in het land het bedrijf had gevraagd om te stoppen met, zei ze, commerciële berichten die burgers verkeerd hebben geïnformeerd over de invasie. Nick Clegg, Metin President voor Global Affairs, getweet vrijdag dat het bedrijf zou proberen zijn diensten terug te geven na een blokkade door de Russische regering, zodat de Russen “veilig en zeker actie konden ondernemen en organiseren”.

David Kayeeen professor in de rechten en voormalig speciaal VN-rapporteur voor vrije meningsuiting, zei dat het op dit moment een vergissing zou zijn als technologiebedrijven Rusland helemaal zouden verlaten.

Meneer Kaye zei dat het jammer was pro-Kremlin-propaganda online circuleren in Rusland was relatief klein in vergelijking met de productieve manieren waarop Russische burgers, activisten en journalisten ze gebruikten YouTube, Telegram, Signal, Instagram en Google- en Apple-smartphones.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.