Uncategorized

De isolatie van de ruimte in Rusland groeit nu OneWeb de lancering annuleert

De isolatie van de ruimte in Rusland groeit nu OneWeb de lancering annuleert

OneWeb, een satelliet-internetbedrijf van de Britse overheid, heeft een aanstaande satellietlancering met een Russische raket geannuleerd en alle toekomstige lanceringen opgeschort die afhankelijk waren van Rusland, zei het bedrijf donderdag na een gespannen openbare botsing met Roscosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie.

Ook donderdag kondigde Roscosmos aan dat het zou stoppen met de verkoop van raketmotoren aan Amerikaanse bedrijven.

Deze bewegingen, beide kwamen uit Moskou invasie van Oekraïne, proberen het Russische ruimteagentschap verder te isoleren van zijn westerse ruimtevaartpartners en de Russische privéruimteactiviteiten drastisch te beperken. Het verlies van een betrouwbare leverancier van raketlanceringen door OneWeb stelt het bedrijf ook voor nieuwe uitdagingen, aangezien het van plan was zijn constellatie van 648 satellieten later dit jaar in een baan om de aarde te voltooien.

De Britse overheid en andere investeerders hebben OneWeb in 2020 van het faillissement gered. Het is de bedoeling om vrijdag 36 satellieten te lanceren op de Russische Sojoez-raket vanuit Kazachstan. Het bedrijf heeft sinds 2019 ongeveer 400 satellieten in een baan om de aarde gestuurd, telkens met behulp van Sojoez, een raket die actief is sinds de ruimtewedloop in de Koude Oorlog.

Maar op woensdag, kort nadat de Alliantie naar het platform was gekomen voor de lancering, kondigde Dmitry Rogozin, de Russische ruimtechef, twee voorwaarden aan die gericht waren tegen de sancties die aan Rusland waren opgelegd vanwege de invasie van Oekraïne: de ruimtevaartorganisatie zal geen satellietmissie voortzetten tenzij Groot-Brittannië trekt zijn belang van meerdere miljarden dollars in OneWeb niet in, zelfs als het bedrijf geen “garantie biedt dat zijn satellieten niet voor militaire doeleinden zullen worden gebruikt”.

Ook meneer Rogozin plaatste de video op Twitter toont Roscosmos-personeel op een platform naast de raket die de Britse, Amerikaanse en Japanse vlaggen bedekt die aan de buitenkant van de raket zijn versierd. “Lasers in Baikonoer hebben besloten dat onze raket er zonder de vlaggen van sommige landen mooier uit zal zien”, zei de heer Rogozin, een voormalig vice-premier die vaak bombastische opmerkingen maakt op sociale media.

Het ultimatum van het ruimteagentschap, dat is aangekomen slechts drie dagen voor de eerder geplande lancering, leidden tot dringende discussies tussen Britse functionarissen en aandeelhouders van OneWeb, die woensdagavond besloten om alle toekomstige lanceringen van Baikonoer, een ruimtehaven in Kazachstan, waar Rusland de meeste van zijn lanceringen doorbrengt, op te schorten. De heer Rogozin suggereerde op Twitter dat de beslissing van OneWeb het bedrijf in een nieuwe faillissementsprocedure zou brengen.

Chris McLaughlin, hoofd overheidszaken van OneWeb, verwierp de waarschuwing.

“Dit is een ongelooflijk goed gefinancierd, schuldenvrij bedrijf, gesteund door machtige internationale aandeelhouders die de beslissing zelf hebben genomen”, zei hij in een interview.

Groot-Brittannië heeft geen eigen vermogen om grote vracht in een baan om de aarde te lanceren. De heer McLaughlin zei dat OneWeb op zoek zou gaan naar alternatieve dienstverleners in Japan, India en de Verenigde Staten.

“We houden de launcher-omgeving altijd in de gaten, maar dit is iets geheel nieuws zonder precedent”, zei McLaughlin.

Het bedrijf werd in 2020 van het faillissement gered door India’s Bharti Enterprises, de grootste aandeelhouder van OneWeb, en Groot-Brittannië, wiens openbare investering van $ 500 miljoen in een satellietoperator erop gericht was de Britse ruimtevaarteconomie te stimuleren. Zonder lanceerraketten wordt het doel van OneWeb om zijn megaconstellatie te voltooien ernstig verstoord. Het concurreert met de SpaceX-constellatie Starlink bij het verzenden van breedband naar afgelegen gebieden over de hele wereld.

OneWeb heeft al te maken gehad met druk van Britse politici om energiebedrijven te volgen bij het verbreken van Russische zakelijke banden. Het bedrijf betaalde voor zijn Russische groothandelslanceringen via Arianespace, een Frans raketbedrijf, en had nog zes missies over onder het contract – een lanceerlijn die waarschijnlijk honderden miljoenen dollars waard was.

De komende dagen zal OneWeb in onderhandeling treden met Arianespace om te bepalen hoe, indien mogelijk, het geld voor de opgeschorte Sojoez-missies kan worden teruggevorderd, volgens een OneWeb-functionaris die op voorwaarde van anonimiteit sprak over gevoelige zakelijke overwegingen die hij niet mocht onthullen . De functionaris voegde eraan toe dat het voor OneWeb-managers niet duidelijk is wanneer en hoe de 36 satellieten die momenteel in Rusland zijn voor de momenteel geannuleerde missie op vrijdag van de raket zullen vallen, of waar die satellieten zullen worden opgeslagen terwijl OneWeb naar een andere lanceringsprovider zoekt.

“Er is geen snelle oplossing voor dit probleem”, zegt Caleb Henry, analist van de satellietindustrie bij Quilty Analytics. “Ze hebben het geld om nieuwe lanceringen te vinden, het is gewoon een groot ongemak.”

De heer Henry voegde eraan toe dat lanceringscontracten van deze omvang meestal twee jaar van tevoren worden ondertekend.

“OneWeb verwachtte zijn constellatie in augustus te voltooien, dus dat zal niet mogelijk zijn met de nieuwe lanceringsprovider”, zei hij.

De zet van Rusland om te gokken op een van de grootste commerciële klanten van zijn ruimteagentschap was misschien wel het sterkste voorbeeld van hoe de oorlog in Oekraïne oversloeg naar de ruimte, een gebied waar het land decennialang heeft samengewerkt met landen die ooit tegenstanders van de Koude Oorlog waren.

Vorige week heeft Roscosmos meer dan 80 Russisch personeel teruggetrokken uit Frans-Guyana, waar de European Space Agency zijn enige lanceerbasis heeft en de commerciële missies van de Alliantie beheert. Toen zei ESA dat de gezamenlijke robotmissie van het agentschap en Rusland naar Mars, die naar verwachting later dit jaar zal worden gelanceerd, het is nu “onwaarschijnlijk” dat het op tijd zal doorgaan. En op donderdag zei Roscosmos dat het zou stoppen met samenwerken met Duitsland aan gezamenlijke onderzoeksprojecten voor ruimtestations.

Met de aanval van westerse sancties tegen de invasie, leek de isolatie van Roscosmos van westerse partners onvermijdelijk, zei Victoria Samson, een ruimtebeleidanalist bij de Secure World Foundation.

“Het is niet bemoedigend dat de Russische ruimtevaartorganisatie zichzelf isoleert”, zei ze. “Misschien is dit Rusland dat de dood versnelt van een relatie die hoe dan ook in zijn tijd had kunnen gebeuren. Maar nu gebeurt het onder hun voorwaarden.”

NASA, dat samenwerkt met het internationale ruimtestation Roscosmos, heeft gezegd dat het van plan is te blijven samenwerken met zijn Russische tegenhangers. De twee partners onderhandelden over een overeenkomst om Russische astronauten te lanceren op Crew Dragon, een SpaceX-voertuig dat NASA-astronauten vervoert.

Naast samenwerking met NASA zei Rusland donderdag dat het zou stoppen met de verkoop van raketmotoren aan Amerikaanse bedrijven.

“In deze situatie kunnen we de Verenigde Staten niet voorzien van onze beste raketmotoren ter wereld”, zei Rogozin tegen de Russische staatstelevisie. ‘Laat ze maar op iets anders vliegen, hun bezems, ik weet niet wat.’

De bevriezing kan de meeste gevolgen hebben voor Northrop Grumman, dat Russische motoren gebruikt voor zijn Antares-lanceervoertuig dat vracht naar een ruimtestation voor NASA transporteert. SpaceX levert deze dienst ook aan het ruimtestation en aan ruimtevaartuigen die zijn gelanceerd door Japan en Rusland.

Met een nog symbolischere zet zei de heer Rogozin dat Rusland niet langer zou helpen bij het gebruik van een andere Russische motor die al de United Launch Alliance had gekocht en gebruikt voor Atlas 5, een van de meest gebruikte Amerikaanse raketten.

Tory Bruno, uitvoerend directeur van de ULA, bagatelliseerde de impact van het verlies van technische assistentie uit Rusland en zei: “We kunnen zo nodig zonder.”

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.