Uncategorized

De Oekraïense oorlog stelt de macht van technologiereuzen op de proef

De Oekraïense oorlog stelt de macht van technologiereuzen op de proef

De Telegram-ervaring illustreert de concurrentiedruk. De applicatie is populair in Rusland en Oekraïne voor het delen van foto’s, video’s en informatie over de oorlog. Maar het is ook een verzamelplaats geworden voor oorlogsdesinformatie, zoals niet-geverifieerde beelden van het slagveld.

Zondag kondigde de oprichter van het Telegram, Pavel Durov, aan zijn meer dan 600.000 volgers op het platform aan dat hij overweegt enkele oorlogskanalen in Oekraïne en Rusland te blokkeren omdat ze het conflict zouden kunnen verergeren en etnische haat zouden kunnen aanwakkeren.

Gebruikers reageerden verontrust en zeiden dat ze op Telegram vertrouwden voor onafhankelijke informatie. Minder dan een uur later keerde meneer Durov van koers.

“Veel gebruikers hebben ons gevraagd om niet te overwegen het Telegram-kanaal tijdens het conflict uit te schakelen, aangezien wij hun enige informatiebron zijn”, Hij schreef. Telegram heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Binnen Meta, dat ook eigenaar is van Instagram en WhatsApp, is de situatie “chaotisch” vanwege de hoeveelheid Russische verkeerde informatie over haar apps, zeiden twee medewerkers die niet bevoegd waren om in het openbaar te spreken. Russische experts van het Meta-beveiligingsteam, dat door de staat gesponsorde verkeerde informatie van Facebook en Instagram identificeert en verwijdert, werken de klok rond en communiceren regelmatig met Twitter, YouTube en andere bedrijven over hun bevindingen, aldus twee medewerkers.

Het beveiligingsteam van Meta heeft lang gedebatteerd over de vraag of ze Spoetnik en Russia Today, de twee grootste staatsmediakanalen van Rusland, op hun platforms moeten beperken of hun publicaties moeten markeren door duidelijk hun bron te vermelden. Russia Today en Spoetnik zijn “kritieke elementen in het Russische desinformatie- en propaganda-ecosysteem”, aldus januari rapport van het State Department.

Managers verzetten zich tegen de bewegingen en zeiden dat ze Rusland boos zouden maken, zeiden werknemers. Maar nadat de oorlog uitbrak, heeft Nick Clegg, die globale zaken voor Meta leidt, bekend gemaakt op maandag dat het bedrijf de toegang tot Russia Today en Spoetnik in de hele Europese Unie zal beperken.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.