Uncategorized

David Boggs, mede-uitvinder van Ethernet, stierf in 71

David Boggs, mede-uitvinder van Ethernet, stierf in 71

Nadat zijn ouders waren gescheiden, groeide David Boggs op in Washington met zijn moeder Jane (McCallum) Boggs en oudere broer Walter. Ze woonden met z’n drieën in het huis van zijn grootmoeder, in de buurt van American University, waar zijn moeder als administrateur ging werken en uiteindelijk toezicht hield op de inschrijving voor de universitaire rechtenstudie.

Nadat hij had gespaard voor een radio-operatorlicentie, begon David een hamradio te bouwen, waarbij hij nachten doorbracht met chatten met andere operators in het hele land. Zijn broer herinnerde zich dat ze twee antennes hadden gespannen van de slaapkamer op de tweede verdieping naar het dak boven de garage.

“Destijds leken die draden zo lang”, zegt Walter Boggs, die nog steeds in het huis woont. “Nu lijkt het een heel korte afstand.”

David Boggs behaalde een bachelor in elektrotechniek aan de Princeton University voordat hij aan de Stanford begon, waar hij uiteindelijk een master- en doctoraat behaalde, ook in elektrotechniek. In het begin van zijn carrière bij Stanford zag hij een presentatie van Alan Kay, een van de belangrijkste denkers bij PARC. Hij stelde zich voor aan de heer Kay, wat leidde tot een stage in het laboratorium en later een vaste onderzoeksfunctie.

Bij PARC, terwijl de heer Metcalfe en de heer Boggs een concept voor Ethernet-technologie opstelden, waarbij ze ideeën leenden van een draadloos netwerk aan de Universiteit van Hawaï, genaamd ALOHAnet. Dit werk sloot aan bij een van de oudste interesses van de heer Boggs: radio.

Door kleine pakketjes informatie tussen computers en andere apparaten, inclusief printers, te verzenden, zou Ethernet mogelijk met en zonder kabels kunnen werken. In de jaren tachtig werd het het standaardprotocol voor bekabelde pc-netwerken. Eind jaren ’90 diende het als basis voor wifi, dat de komende twee decennia in huizen en kantoren zou doordringen.

Hoe hij het ook gebruikte, de kracht van Ethernet was dat hij ervan uitging dat het mis zou gaan. Zelfs als sommige pakketten verloren gaan – wat onvermijdelijk het geval zou zijn – zou het netwerk kunnen blijven werken.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.